Σελίδες

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Pilates για την αποκατάσταση τραυματισμών;



Μέρη του σώματος και τραυματισμοί


Αν ψάχνεις έναν ασφαλή τρόπο εκγύμνασης, η απάντηση είναι Pilates, μια μέθοδος που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό. Χαρίζει στο σώμα ευλυγισία, δύναμη και δίνει έμφαση στη σωστή στάση. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι παίζει βασικό ρόλο στην αποκατάσταση τραυματισμών.
Πολλοί τραυματισμοί οφείλονται στην ανισοσκελία μυών στο σώμα μας. Ο τρόπος ζωής και η λάθος στάση στις καθημερινές μας δραστηριότητες προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές στρεσάρουμε κάποιους μυς και ταυτόχρονα αποδυναμώνουμε κάποιους άλλους. Έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε μικρούς ή σοβαρούς τραυματισμούς. Οι ασκήσεις Pilates ενδυναμώνουν το κέντρο του σώματος, δηλαδή τους εν τω βάθη κοιλιακούς και παρασπονδύλιους μυς. Επίσης αποφορτίζουν την σπονδυλική στήλη μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ των σπονδύλων, δίνοντας μας την δυνατότητα κάθε κίνηση να την κάνουμε σωστά και με ασφάλεια.
Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι για τους οποίους πολλοί φυσιοθεραπευτές προτείνουν Pilates για αποκατάσταση. Το βασικό είναι ότι οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν για κάποιον αρχάριο ή προχωρημένο αλλά και ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού. Στους συνηθισμένους τρόπους αποκατάστασης κατά την διάρκεια των ασκήσεων μπορεί να προκληθεί πόνος καθώς δεν γνωρίζουμε πως να βοηθήσουμε με το σώμα μας για τα καλύτερα αποτελέσματα, η μέθοδος Pilates όμως μας διδάσκει πως θα το καταφέρουμε.
Είναι σημαντικό επίσης ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε ενεργό ρόλο. Δεν αφήνουμε όλη την δουλειά στον ειδικό- φυσιοθεραπευτή. Με το Pilates μαθαίνουμε πως πρέπει να είναι το σώμα μας και πως πρέπει να γίνεται κάθε κίνηση.
Έτσι είναι πιθανότερο να ξεπεράσουμε το πόνο γρηγορότερα, έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Οι ασκήσεις Pilates μπορούν να εκτελεστούν στο στρώμα ή σε ειδικό εξοπλισμό όπως είναι το Reformer. Το ιδανικό είναι ο συνδυασμός, πρώτα στα ειδικά όργανα όπου η τεχνική των ασκήσεων γίνεται πιο κατανοητή και μετά η εξάσκηση στο στρώμα.
Αν σε ταλαιπωρεί κάποιος τραυματισμός και σκέφτεσαι να κάνεις Pilates, μην διαστάσεις αρκεί να βρεις έναν πιστοποιημένο instructor με εμπειρία σε προγράμματα αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Which is your favorite training video?